Lukijani:

Apua blogin tekemiseen

Olet jo varmaan huomannutkin, että hyvin hyvin suurella osalla pandoista on oma blogi. Olet ehkä ajatellut itsekin alkaa bloggaripandaksi, aivan niinkuin ne hyvin hyvin moni muukin panda. Bloggaripandoille on Panfun blogissa kisa, jossa valitaan kuukauden bloggari. Voit katsoa millä perusteilla bloggari valitaan. Tältä sivulta löydät ohjeita oman blogin perustamiseen. Jos sinulla on jotain kysyttävää, tai haluat kuvan jostakin joka auttaa, kysy lähettämällä siitä kommentti.

T i l i
Helponta on tehdä tili bloggeriin. Blogger on täysin ilmainen palvelu, ja tämänkin blogin moottorina toimii Blogger. Tilin luot, klikkaamalla "Luo blogi" nappulaa. Täytä tiedot. Kysy vanhemmiltasi lupa blogin tekemiseen, ja pyydä heiltä apua, sillä hekin voivat osata auttaa. Näyttönimi tarkoittaa sitä, mikä näkyy kun vastaat esim. jonkin kommenttiin. Siihen laitat Panfu-nimesi.

Nimeä blogisi
Nyt nimeät blogisi. Blogisi voi olla esim. jos pandanimesi on vaikkapa Hopsuli123, niin blogisi nimi voi olla "Hopsuli123:n Panfublogi" tai "Hopsulin panfublogi" tai minkä sitten haluatkaan. Minun blogini nimi on "Captainin Panfublogi", kuten ylägrafiikasta ilmeneekin.

Valitse blogillesi ulkoasu
Valitse blogillesi haluamasi ulkoasumalli, jota voit muokata aina jälkeenpäin. Muokkauksesta tulee sitten lisää.


RUUTUKAAPPAUS

Monet ovat ihmetelleet tätä toimintoa, ja ihmettelevätpä jotkut vieläkin miten saada kuva panfusta. Ruutukaappaus siis tarkoittaa sitä, että kun painaa tiettyä nappia tietokoneensa näppäimistöstä, niin siitä tulee kuva, tässä tulee esimerkki:

Tuossa on siis ruutukaappaus tästä sivusta, jota nyt kirjoitan, tietenkin hallintapaanelin puolelta, eli sieltä, mistä ylläpito kirjoittaa. Tällaisen voit ottaa myös kun pelaat panfua, kuten kaikki minun haastattelu-kuvatkin, jotka on julkaistu blogissani, ovat kuvakaappauksia, eli ruutukaappauksia. No, tämä toimii ainakin omalla tietokoneellani (pöytäkone) näin.


1. Painan näppäimistöstä Print Screen (näppäimistöllä lukee Prt scr) nappia.
2. Menen esim. Paint:iin tai Gimpiin ja painan "muokkaa" sitten liitä (gimpissä "liitä valintaan"). Sitten siirrän kuvan haluamallani lailla, ja painan (paintissa) sitä ensimmäistä työkalun symbolia, ja rajaan kuvan haluamani kokoiseksi.
3. Tallennan kaappauksen
4. Menen bloggeriini, ja painan valokuva symbolia, jota kautta voi lisätä kuvan, ja valitse tiedostot ja sitten valitsen haluamani kaappauksen. (Tästä tulee vielä ruutukaappausotoksia neuvoksi).

<---- Valokuva symboli löytyy tuosta ruutukaappauksesta, kun tuolla ylhäällä on noita F tT B I U abc jne... niin se on tuon "Linkki" vieressä.

Y L Ä G R A F I I K K A
Jokaisessa blogissa pitäisi tietenkin olla panfuun liittyvä ylägrafiikka. Ainakin panfublogeissa :D Tai, ainakin minun mielestäni se olisi kiva juttu. Itse suunnittelen kaikki ylägrafiikkani gimpillä ja PhotoFiltre Studiolla lisään tekstit, koska sillä saa hienoja 3D -tekstejä jne. Ensinnäkin ylägrafiikan tulee olla 800 pixeliä leveä. Korkea sen kannattaa olla 200 - 420 pixeliä. Se on ainakin Capsun suositus. Ylägrafiikassa voi olla panfuun liittyviä kuvia, esim, ruutukaappauksia, jne :). Niitä voi kääntää eri suuntiin Gimp:llä. (Gimp 2.6). PhotoFiltre Studio:lla en tee muutakun suttaukset ja tekstit. Nämä kummatkin voi ladata veloituksetta netistä, eli ne ovat täysin ilmaisia.

Kopioitavaa sivultani löydät jo "ylägrafiikka pohjan" johon voit itse liittää kuvakaappauksesi, tai piirroksesi tai minkä nyt haluatkaan :)


Samalle sivulle tulee myös ajan mittaan kun ehdin tehdä, paljon muutakin kivaa kopioitavaa, joista vaikka nyt aloittelevat / kokeneemmatkin bloggaripandat hyötyvät. Toivoisin vain, ettei niitä väitetä omatekemikseen, ja kopioitaisi ilman lupaa muualle kuin omaan panfublogiinsa. Eli omaan panfublogiin kopioimiseen ei tarvita erikseen lupaa, mutta muualle kopioimiseen voit kysyä kohteliaasti lupaa.


Ylägrafiikan tekeminen, kun kuva on liitetty (PhotoFiltre Studio)

Kun olet kääntänyt kuvan gimpillä (ohje myöhemmin) alkaa ylägrafiikan teko PF Studiolla. Tässä muutamia ruutukaappauksia.
Tässä on kuvan reunat sumennettu sumennustyökalulla,  johon viiva osoittaa. Tämä vain, jos et halua vaihtaa ylägrafiikan väriä.


Jos kumminkin haluat vaihtaa taustaväriä (tässä käytetään ruskeaa, muilla väreillä toki toimii samalla lailla) klikkaa pensselinkuvaa, joka on valkoisen neliön sisällä tässä kuvassa. Sitten se viimeinen valinta, tuo suurin pallo ja laitat haluamasi värin. Sen jälkeen piirrät kuvallesi reunat, sillä värillä, ja odotat lukeaksesi seuraavan ohjeen.
VAROITUS! Älä koskaan vaihda väriä tässä välissä, koska PF Studio ei tallenna itse suunniteltua väriä! Vain oletusvärit pysyvät tuossa taulukossa! (ne värit, jotka olivat valmiina.)


Sen jälkeen tulee täyttö. Klikkaat tuota joka on ympyröity, tuo hieman kannua muistuttava työkalu. Sitten sillä samalla värillä täytät valkoisen kohdan grafiikastasi.
Viimeisenä, tai ennen tekstiä viimeisenä tulee tämä kohta. Klikkaat tuota "sormen" kuvaa, joka on ympyröity, saattaa ehkä erottua juuri ja juuri. Valitse medium, ja sumenna nuo valkoiset kohdat lähes kokonaan pois. Jos haluat taiteellisen näköisen, kauniin ylägrafiikan, voit sutata kuvan reunoja kuvan ruutukaappauksen mukaisesti.

OMAN VÄRIN TEKO (Photo Filtre Studio)

Klikkaa suurta ruutua, jossa tällä hetkellä (kuvassa) on ruskea. Klikkaa tuplaklikkauksella.

Sen jälkeen aukeaa tämännäköinen ikkuna. Siirrä osoitinta haluamaasi sävyyn, reunassa olevaa pientä mustaa kolmiomaista nuolta voi siirtää, ja sillätavoin vaihtaa värin tummuutta tai vaaleutta.

Kun tämä on tehty, klikkaat lisää väri.

Sen jälkeen tämä väri ilmestyy tuonne alareunaan, jossa äsken oli 16 mustaa ruutua. Nyt siellä on 15, koska värisi tuli sinne. Noh, painat nyt vain OK:ta joka on ympyröity punaisella, ja alat värittämään haluamaasi kohtaa. Voit vaihtaa väriä aina, jos vaikka väritit äsken kultakruunua, nyt haluat värittää ruohikkoa, teet vain saman jutun, mutta vaihdat väriksi vihreän, jos ruohikkosi on vihreää ;)
Hieno kolmiuloitteinen teksti (PF Studio)

Klikkaa ylhäälhtä valikosta (punaisella ympyröityä) T -kirjainta

Kun klikkaat punaisella ympyröityä, voit valita tekstisi värin. Vihreällä ympyröidystä valitset sen fontin. Vihreän ympyrän vieressä lukee "Size" siitä valitset mikä on fonttisi koko.

Kirjoita punaisella merkittyyn kenttään tekstisi. Sen jälkeen mene pinkillä merkittyyn kohtaan, Effects, eli klikkaat sitä.

Aseta valinnat niin kuin tässä kuvassa, ja klikkaat OK. Jos haluat tekstiäsi läpinäkyväksi, niin tuolla ylhäällä on tuo säädin, jonka yläpuolella lukee "opacity: 100%" laitat sitä vain matalemmalle.

Kun olet painanut OK:ta, tekstisi tulee näin. Voit vaihtaa tekstin paikkaa, tässä se kuitenkin on keskellä :)


KUVANKÄÄNTÖ-TEMPPU GIMPILLÄ:

Avaa haluamasi kuva Gimppiin (Tiedosto|Avaa)

Kun olet avannut kuvan Gimppiin, paina Shirt-R (yhtäaikaa). Shirt on leveä nappula ENTERin alapuolella, ja siinä on nuoli ylöspäin. Silloin saat auki kuvassa näkyvän ikkunan. Klikkaa nuolia ylös ja alas, ja käännä haluamaasi kulmaan.

Tämän jälkeen paina "Kierrä" ja tallennat sen Tiedosto|Tallenna nimellä| sitten vain tallennat sen x)


Kuvan laittaminen blogitekstiin / sivulle
Halusitpa laittaa kuvan sitten sivulle tai blogitekstiin, eli bloggaukseen, se toimii samalla tavalla. Katso kuvat tarkkaan, että saat selkoa ohjeista. Valokuva-symboli löytyykin jo tuolta ylhäältä. Klikkaa sitä, niin saat esiin kuvat joiden mallit näkyy seuraavaksi :)

(valitettavasti toiminto ei toiminut minulla nyt, laitan ohjeet sitten kun valinta toimii. Olen pahoillani, jos menetit tässä paljonkin).

Videon laittaminen blogiin 

Jos teet omia panfu-aiheisia videoita, voit ladata niitä myös blogiisi. Valokuvasymbolin vieressä on video -symboli, joka näyttää mustalta laatikolta, jonka yläreuna on hieman raollaan. Klikkaa tästä ja valitse tiedosto, eli videosi. Mitä pitempi video on, sitä enemmän lataaminen kestää. Omasta kokemuksestani voin kertoa, että ladattu video heikentää laatuaan. Laadukkain video tulee kun yhdistelee useista laadukkaista kuvista, tekee esim. MovieMakerilla.Kun MovieMaker tallentaa projektin elokuvaksi, se lataa sen parhaimpana laatuna näytettäväksi tietokoneella.

Youtubesta lataaminen

Tietääkseni Youtubesta on aivan laillista ladata videoita blogiinsa yms. On kuitenkin aina kohteliasta esittää julkaisun yhteydessä tekijä, jollei tiedä tekijää, niin sitten Youtube -nick. Youtubesta on helppo saada video Blogspot-blogiin. Videon alapuolella on "Upota" nappi, paina sitä ja kopioi siinä oleva html-koodi. Sitten muokkaat sivua/tekstiä, klikkaat kirjoitusruudun oikeassa yläreunassa olevaa Muokkaa HTML-koodia, ja liität sen siihen, ja tallennat luonnoksen, tai julkaiset sivun/tekstin.  Jos haluat tänne lisää jotain ohjeita, niin kommentoippa tähän, niin koitan väsätä mahdollisimman selkeät. (En ole kyllä varma noiden ylempien selkeydestä, mutta toivottavasti jotain apua edes jollekkin (:

Yläkuvan tekeminen Pizapilla (pizap.com)

Kun tulet PiZap.com, paina Start. Sitten tulee tämännäköinen sivu. Jos olet tehnyt jo pohjan valmiiksi, jossa on esim. bollyn kuvia, ja haluat vain puhekuplia tai tekstiä, paina Upload Photo, ja valitse se kuva. Jos haluat tehdä valmiiseen pohjaan yläkuvan, ja ottaa esim. ruutukaappauksista pandasi kuvia jne. paina Select a background or photo

Jos valitsit valmiiseen taustakuvaan, niin valitse haluamasi tausta.

Sitten taustakuvasi avautuu tällaiseen ikkunaan.

Kun haluat ruutukaappauksista yksityiskohtia, tai jostakin kuvasta, niin klikkaa tuota vihreää ihmisen päätä.

Sitten painat "Upload Photo" ja valitset haluamasi kuvan tai ruutukaappauksen.
Itse halusin woobyn eräästä kopioitavaksi tehdystäni kuvasta. Niimpä valitse se kohta tai ne kohdat jotka haluat näkyvän yläkuvassasi, joten värjäät ne tuolla vihreällä. Älä huoli jos menee yli, paina silloin Erase, niin että musta pallo tulee valkoiseen palloon "Erasen" kohdalla, ja pyyhi ylimääräinen vihreä pois.

Sitten asetat kuvan haluamaasi kohtaan, ja suurennat tai pienennät sen oikean kokoiseksi.


Sitten vain valitset haluamasi puhe tai ajatuskuplan, ja kirjoitat siihen lukijoita houkuttelevan tekstin tai tervetulotoivotuksesi. Näitä woobyjä ja bollyjä puhekuplineen ja teksteineen voi olla toki useita x)

2 kommenttia:

  1. Saa kommentoida myös jos jokin ei toimi, tai on toiminut tai auttanut tai jossain on virhe =)

    VastaaPoista
  2. Tänne saa nyt kolmen päivän aikana äänestää (keskiviikko-perjantai-lauantai) mitä tänne pitäisi lisätä. Yritän lisätä toiveenne, jotka vain ovat toteutettavissa, tänne niin pian kuin mahdollista (seuraavien 2 viikon aikana)

    VastaaPoista

Jätäthän kommenttisi blogitekstistä? Et kuitenkaan saa julkaista kommentissasi epäsopivaa sisältöä. Kirjoittaessasi kommenttia, ole asiallinen.

Kiitos kommentistasi.